Bieke Depoorter

Sinds 2016 is Bieke Depoorter een volwaardig lid geworden van het befaamde coöperatieve fotoagentschap Magnum, dat in 1947 werd opgericht door onder meer Robert Capa en Henri Cartier-Bresson.

Bieke Depoorter (°1986) behaalde in 2009 haar masterdiploma in de fotografie (KASK, Gent). In haar afstudeerjaar reisde ze alleen door Rusland, waar ze overnachtte bij mensen thuis en hen portretteerde. Dit leidde tot de publicatie van het boek Ou Menya (Bij mij) in 2011.

In 2014 publiceerde ze haar tweede kunstboek, I am about to call it a day waarin ze intieme momenten vastlegt van haar ontmoetingen met mensen tijdens haar reis door Amerika.

Hetzelfde deed ze ook in Egypte, waar ze ook bij mensen thuis overnachtte en hen in hun intieme privéruimtes fotografeert. Deze onderneming kreeg als titel In between. In het magazine Ons erfdeel verscheen in 2014 de volgende beschrijving van die werkwijze:

Bieke Depoorter toont ons het blote overleven: kleden, voeden, beschermen, jezelf en het leven wat mooier maken, de tijd doden. Ze legt momenten tussen dag en nacht vast waarin we ons in onszelf keren. Verveling druipt van de scènes: op bed liggen, sigaretje roken, nagels lakken, staren. Maar de levenskracht en familiale banden lopen dwars door het gefixeerde beeld. Vooral levenslustige kinderen laten zich niet kisten. Je hebt altijd je been nog om recht naar de hemel te leren wijzen. En er is de alomtegenwoordige televisie om licht uit te stralen. Bieke Depoorter zoent met haar foto’s gastvrije mensen een goede nacht. ’s Ochtends neemt ze alweer afscheid, op weg naar nieuwe, intense ogenblikken om te delen..."

Ondertussen is haar eerste kortfilm klaar, 'Dvalemodus', die ze maakte met Mattias De Craene. Deze was te zien in het Moma New York naar aanleiding van 70 jaar Magnum.

In 2017 ontving Bieke Depoorter de Prix Levallois voor haar reeks As it may be. Hier bracht ze haar foto’s terug naar Egypte waar ze de bevolking commentaar liet geven op dit werk. Dat resulteerde in een zelfbevraging over haar rol als fotograaf en leidde tot de publicatie van haar nieuwe boek “As it may be / Mumkin”, uitgeverij Hannibal (ISBN 978 94 9267 7174). De Engelstalige editie verschijnt bij Aperture (New York) en de Franstalige editie bij Edition Xavier Barral (Parijs).

Voor Bieke Depoorter is fotografie in de eerste plaats een gevoelsmatig proces. Foto’s moeten echt zijn en worden heel natuurlijk en recht vanuit het hart genomen en dat zie je als je haar foto’s bekijkt!

 

website