Nico Vaerewijck

Nico Vaerewijck woont en werkt in Eksaarde, Oost Vlaanderen. Met zijn sterk abstraherende beelden heeft Vaerewijck zich in korte tijd ontpopt tot een hedendaagse schilder pur sang. Toch is zijn werk nooit volledig abstract en zie je zeker figuratieve elementen. Dit zorgt voor een interessant spanningsveld. Nico Vaerewijck heeft een passie voor de materiële kwaliteiten van de verf. Die liefde voor verftextuur uit zich in een op het eerste gezicht nonchalante verftoets, een schilderstijl die je gerust intuïtief kunt noemen. Daarnaast wordt zijn stijl gekenmerkt door een gewaagd coloriet in combinatie met een vanzelfsprekend gebruik van drippings.

De schilder vertrekt vanuit een gerecupereerd fotografisch archief als inspiratiebron om zijn schilderijen vorm te geven.

De weergave bijvoorbeeld van details uit een interieur kunnen reeds voldoende zijn om Vaerewijck uit te dagen in hun abstract schilderkundige herkenbaarheid. Hiermee stelt hij de tweespalt tussen figuratie en abstractie op de proef.

De basiscompositie van zijn werken wordt meteen op het canvas geschilderd en die figuratie blijft aanwezig, maar raakt letterlijk bedolven onder de verf. Door het nat in nat werken worden de schilderijen, doorheen een ruwe en impulsieve toets, een geabstraheerde weergave van een anonieme geconstrueerde realiteit.

website