Sigrid Tanghe

Sigrid Tanghe (1968°) is beeldend kunstenaar en performer. Kenmerkend voor haar werk van de laatste jaren zijn tekeningen met aquarel. Die vloeiende aquarelverf zorgt voor boeiende lichtschakeringen. Schilderen of tekenen met aquarelverf is niet makkelijk omdat het direct goed moet zitten. Met een virtuositeit brengt Sigrid Tanghe boeiende composities die zich niet meteen laten lezen. Haar werk ontstaat vaak uit studies rond onderwerpen die haar eigenlijk wat voor de voeten lopen en die onderwerpen hebben vaak organische kenmerken: je bespeurt naast menselijke figuren, ook plantenstengels, rotspartijen, omgeploegde aarde, ...

Sigrid Tanghe start vaak met studies naar waarneming. Zo komt de wereld bij haar binnen, als een speeltuin van richtingen, kleurschakeringen en structuren. De kunstenares maakt zich op die manier een wereld eigen. Waarneming wordt gewaarwording. Door veel te tekenen ontstaan gaandeweg en onbewust motieven die je herhaaldelijk tegenkomt. Zo vind je in recente tekeningen heel vaak armen of benen die aan elkaar vast zitten en die als het ware overgaan in sculpturen.

Die structuren zijn al tekenend naar boven gekomen en zijn gaandeweg boeiende motieven geworden met een zeer persoonlijke betekenis. Dit maakt de werken van Sigrid Tanghe zo boeiend om te bekijken.Haar werk geeft een diepte weer en toont een gevoelige gelaagdheid.

Tekenen is voor Sigrd Tanghe een rituele daad en in de eerste plaats een noodzaak. Al tekenend  laat ze haar innerlijke wereld los op verschillende types papier die ze zorgvuldig uitkiest. 

Naast een tekenaar is Sigrd Tanghe ook performer. Ze experimenteert met beeldende kunst , muziek en dans en doorkruist zo de grenzen van beeld, klank en beweging. Tijdens die performances werkt ze samen met videoartiesten, klassiek geschoolde musici, componisten, improvisatoren, dansers en performers uit internationale ensembles zoals Champ d’action (B), het Wuppertal Tanztheater (D) van Pina Bausch en de W(erkgroep) I(mproviserende) M(usici) (B), WIO (Wuppertaler Improvisers Orchestra) en LIO (London Improvisors Orchestra). 

Internationale erkenning kwam er dankzij het project  ”Timeless Echoes” van KeeYong Chong waarbij Sigrid Tanghe de beeldtaal verzorgde en Arne Deforce op cello speelde. Recent schreven Claude Coppens, Frederik Neyrinck, Benjamin Van Esser en Jelle Tassyns een compositie voor beeld en muziek en daaruit ontstond het ensemble Blowdruk met Vincent Cars (percussie) en Andy Dhondt (sax).

Via dergelijke projecten probeert Sigrid Tanghe te werken aan multimediale gesamtkunstwerkeneen ideaal samenspel van alle kunsten.

website