Ward Zwart

Ward Zwart is een jonge Antwerpse illustrator (°1986) die prachtige potlood-en houtskooltekeningen maakt. Sommige tekeningen staan op zichzelf, maar andere horen samen en vormen een verhaal of je verzint er zelf een verhaal bij, zoals een storyboard waar je zelf de regie in handen hebt.

Kenmerkend bij Zwart is de melancholische sfeer die tegelijkertijd donker en grappig kan zijn. Zwart stopt veel humor in zijn werk en hij ziet schoonheid in kleine dingen.

In 2012 bracht hij het boekje Mostly Cola uit, wat eigenlijk een verzameling was van losse tekeningen voor magazines. Nu is zijn eerste grote graphic novel uit met als titel Wolven (uitgegeven bij Bries, november 2016).

Zoals zijn naam doet vermoeden tekent Ward Zwart vooral in grijstinten en zwart. Zwart is in de eerste plaats een tekenaar die daar dagelijks mee bezig is.

Zijn tekeningen zijn reflecties op het dagelijkse leven en zelf spreekt hij van een gigantische beeldenbank in zijn hoofd. Hij haalt veel materiaal van het internet, maar vindt ook inspiratie uit oude boeken en curiosa. Als een beeld hem bijblijft, probeert hij daar tekeningen rond te maken en soms bundelt hij die ideeën in kleine verhaaltjes.

Ward Zwart tekent op waarneming, maar toch zijn er soms kleine vervormingen te zien die volgens de kunstenaar organisch tot stand komen. Figuren met scheve, verwrongen gezichten zijn geïnspireerd op mensen in de sfeer die hij ziet bij muziekoptredens.

Ward Zwart tekent vaak dieren waar hij een zekere affiniteit mee heeft zoals de wolf en de haas.

Met zijn werk wil hij een alternatief bieden voor de brave strips en beeldromans die veelvuldig in de winkel te vinden zijn. Hij zoekt naar een nieuwe manier om via tekeningen en tekst een verhaal te vertellen of een sfeer te creëren.

website