Laatste weekend expo Hinterland

Komend weekend is het laatste weekend van de expo Hinterland met werken van Liesbeth Marit en Robin Vermeersch.

Laatste weekend expo Hinterland

Komend weekend is het laatste weekend van de expo Hinterland met werken van Liesbeth Marit en Robin Vermeersch.

In het meest recente nummer 185 van het kunstmagazine H ART schreef Marc Ruyters volgende lovende tekst over onze huidige expo met werken van Liesbeth Marit en Robin Vermeersch. Hier vindt u de integrale tekst:

Het kan soms raar gaan: in de piepkleine West-Vlaamse gemeente Otegem, deelgemeente van Zwevegem, zijn nu twee heuse kunstgaleries actief: de grote, internationaal werkende Galerie Deweer en, sinds anderhalf jaar, de veel kleinere Galerie 10a, met een keuze kunstenaars die geheel het werk is van galeriehouder en kunsthistoricus John Vande Wiele. Om maar te zeggen: in de belendende stad Kortrijk is er geen enkele galerie meer. Vande Wiele wou het daar eerst proberen, maar opteerde toch voor Otegem. Hij haalde al kunstenaars binnen als Bieke Depoorter, Lode Laperre, Bart Vandevijvere en Ronald Zuurmond en stelt nu werk tentoon van Liesbeth Marit en Robin Vermeersch.

Om met Marit te beginnen: Galerie 10 a heeft oog voor 'kunstzinnige' fotografie, zie ook Bieke Depoorter. Liesbeth Marit(°1979) kreeg een schilderopleiding, maar schakelde over op fotografie, wat je in haar beeldwerk ook ziet: interieurs, stillevens, scènes allerhande lijken stille tableaux vivants, gevat in heuse kijkkasten of lichtboxen. Als je er naar kijkt zit je te wachten tot de beelden echt gaan bewegen. Die krachttoer bewees ze ook met het filmpje 'Eddy del white', eerder getoond in de mooie Canvasserie '4 x 7' (en nu ook in de galerie te zien), waarin jonge beeldkunstenaars elk een filmwerk van 7 minuten konden tonen. 'Eddy del white' was het even intieme als uitgepuurde en minimale portret van een oude dj, die er nog altijd in slaagt om met zijn plaatjes vrouwen op de dansvloer te krijgen.

De andere kunstenaar is Robin Vermeersch, telg uit het beroemde Vermeersch-geslacht (grootvader José, vader Rik, zonen Pieter, Tinus, Lowie en dus Robin). Robin is vooral beeldhouwer, die graag met keramiek werkt, maar ook een mix van tekeningen en collages maakt, waarbij hij - te zien in 10a - bijvoorbeeld een gedurfde combinatie maakt van Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre mét een Vlaamse Leeuw-vlag.

Maar in en buiten de galerie heersen vooral zijn keramiekwerken. Buiten staan een aantal grote, ranke sculpturen, geschraagd op fragiele sokkels, binnen prijkt een boeiende combinatie van kleinere objecten, opgehangen op een muurschildering die hij zelf aanbracht, om een specifiek perspectief te bereiken. Die sculpturen, een combinatie van keramiek, epoxy en verf, zoeken niet alleen de esthetiek op, maar ook een symbolische beladenheid en een zekere uitdaging van intellect versus emotie, want waar staan al die vormen voor? Robin Vermeersch maakt heel ander werk dan zijn broers, maar het intrigeert evenzeer!

De expo Hinterland nog te zien op zaterdag 20 en zondag 21 oktober van 14 tot 18 u in Galerie 10a, Zolderstraat 10a, 8553 Otegem.

Volg ons ook op instagram: Galerie 10 a of via onze website www.galerie10a.be

Groeten

John en Veerle Vande Wiele-Decock