schaduwen

za 3 juni - zo 9 juli

Bieke Depoorter - Ward Zwart

In deze tentoonstelling ontmoeten Ward Zwart en Bieke Depoorter elkaar in een filmische kijk op hun omgeving. Het belooft een boeiende expo te worden van twee talentvolle jonge kunstenaars.

Bieke Depoorter (°1986) trad in 2016 toe tot het vermaarde fotogezelschap Magnum. Dit jaar viert dit agentschap haar zeventigste verjaardag en naar aanleiding daarvan zullen er in het MoMa New York twee films vertoond worden van Bieke Depoorter. Het gaat om de kortfilms Dvalemodus en Sète. Deze laatste zal ook getoond worden in onze galerie.

Ward Zwart kreeg dit jaar mooie aandacht door zijn graphic novel Wolven. In zijn grafische zwartwit-stijl worden er tekeningen getoond die de sfeer uitademen van de film ‘Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives’ (Gouden Palm 2010) . In deze film van Apichatong Weerasethakul wordt de realiteit vermengd met fantasie en dat levert een ‘eigenaardige’ filmervaring op die moeilijk te omschrijven valt. Zo ontmoeten de personages er overleden figuren, zelfs in de gedaante van een aap en lijkt dit aannemelijk. Door verschillende filmische stijlen te gebruiken geeft de regisseur aan dat er meer dan één werkelijkheid bestaat.

De titel van de tentoonstelling Schaduwen slaat op aanwezigheden en nabeelden. Bij het kijken naar de geportretteerde personages van Bieke Depoorter en Ward Zwart kijk je ook naar jezelf en die schaduwkant is verrijkend.

De expo van Bieke Depoorter en Ward Zwart loopt van zaterdag 3 juni tot zondag 9 juli, telkens van 14 u tot 18 u en op afspraak.